franzjipan_logo.png
WITTE CHOCOLADETAART MET FRAMBOZEN

WITTE CHOCOLADETAART MET FRAMBOZEN

Een nieuwe website! Hier is de laatste weken heel wat tijd in gekropen waardoor het even wachten was op een nieuwe post. Na heel wat recepten uitproberen, hier en daar een instagram of facebook post en bakverzoekjes van familie en vrienden, ben ik dan toch aan een nieuwe post geraakt. Zelf vind ik het niet altijd gemakkelijk om een tekstje te schrijven, ik wil namelijk dat het zowel interessant is voor jullie om te lezen, maar ook dat het interessant is voor mij om te schrijven. Het is nog steeds een beetje zoeken, maar daar komen we wel!

Even meer over de recepten die ik heb uitgetest. Het is niet zo vanzelfsprekend om eigen receptjes te creëren wanneer het gaat om patisserie. Patisserie vraagt om precisiewerk. Je kan niet zomaar ingrediënten toevoegen of weglaten. Veel proberen (met vallen en opstaan) zorgt er voor dat je hier en daar een magische ontdekking doet. Ook zijn de recepten die je online terugvindt of in een kookboeken leest niet altijd even betrouwbaar. Door veel op te zoeken en regelmatig recepten uit te proberen kan je al snel de goede recepten van de minder goede onderscheiden. 

Ik kreeg onlangs de vraag om een witte chocoladetaart te maken. Witte chocolade is zoet en kan makkelijk te zwaar worden. Zoals je al kan raden was mijn eerste versie van deze taart dan ook wat te. Een drietal happen en het leek alsof je een heel kerstmaal naar binnen gewerkt had. Dat is niet te bedoeling natuurlijk. De tweede versie daarentegen was een winnaar. Deze 2de versie is dan ook het recept dat ik graag met jullie wil delen.

Voor de vanille cake heb ik het recept geleend en tikkeltje aangepast van Renée Kemps. Ik wilde al een tijdje een recept uittesten van deze blog. Met succes want de cake is hemels luchtig! Voor de vulling gebruikte ik een eenvoudige witte chocolade ganache en een homemade frambozen confituur. Het geheel is afgewerkt met een meringue frosting.

Deze blogpost heeft dan wel even op zich laten wachten, maar is volgens mij het wachten waard. 

WITTE CHOCOLADETAART MET FRAMBOZEN

Bereidingstijd van +/- 3u.
1 Taart Ø 20cm

INGREDIËNTEN

VANILLE CAKE

 • 375g bloem
 • 2tl bakpoeder
 • 1/4de tl zout
 • 375g boter
 • 250g witte suiker
 • 250g vanillesuiker*
 • 5 grote eieren
 • 2tl vanille-extract
 • 125ml melk
 • 125ml zure room

FRAMBOZEN CONFITUUR

 • 1kg frambozen (diepvries)
 • 500g geleisuiker
 • sap van 1 citroen

WITTE CHOCOLADEVULLING

 • 500g witte chocolade
 • 160ml volle room

MERINGUE FROSTING

 • 3 eiwitten
 • 150g witte suiker
 • snuifje zout
 • (gasbrandertje)

EXTRA

 • Verse frambozen om te garneren

BEREIDINGSWIJZE

 1.  Voor de frambozenconfituur. Stoof de frambozen op een zacht vuur tot ze ontdooit zijn. Voeg het sap van 1 citroen toe gevolgd door de geleisuiker. Breng de frambozen aan de kook en laat een halfuurtje rustig doorsudderen. Doe de ‘bord test’ om te zien of de confituur genoeg is ingedikt. Gebruik hiervoor een koud bord. Schep een beetje confituur op het bord en hou schuin. Als de confituur blijft kleven is het klaar. Indien het nog te vloeibaar is, laat je het nog even op het vuur verder pruttelen. Verdeel de confituur in gesteriliseerde glazen potten, met metalen deksel. Schroef de deksels goed vast en laat ze ondersteboven afkoelen.**
 2. Voor de vanille cake. Verwarm de oven voor op 165°C. Vet 1 springvorm (Ø 20cm) in met boter en bestuif met bloem. Vermeng de bloem, bakpoeder en zout in een kom en zet even opzij. Vermeng ook de melk met de zure room in een aparte kom en zet even op zij. Klop de boter luchtig met een elektrische handmixer of keukenrobot (8-tal minuutjes) op hoge snelheid. Voeg de suiker toe en mix nog een 4-tal minuutjes. Voeg vervolgens al mixend 1 voor 1 de eieren en het vanille-extract toe. Verlaag de snelheid van de elektrische handmixer of keukenrobot. Voeg beurtelings het bloemmengsel en de melk met zure room toe. Giet het beslag in de springvorm en bak +/- 1u45 of tot de cake goudbruin gebakken is. Prik met een houten stokje om te testen of de cake volledig doorbakken is. Komt het stokje er droog uit, dan is de cake klaar. Zo niet, laat nog even verder bakken.*** Laat de cake een vijftal minuutjes afkoelen in de springvorm. Haal vervolgens voorzichtig uit de vorm en laat verder afkoelen op een taartrooster.
 3. Voor de witte chocolade vulling. Hak de witte chocolade in stukken. Doe de chocolade samen met de room in een kookpot en laat het au bain-marie smelten. Roer af en toe, tot alle chocolade gesmolten is en je een gladde massa krijgt. Laat de chocolade minsten 1,5u afkoelen of tot het dik genoeg is om te smeren.
 4. De cake samenstellen. Snij de cake horizontaal in 3 gelijke delen. Leg de eerste laag van de cake op een bord. Smeer de frambozenconfituur over de cake. Niet te veel, niet te weinig. Giet vervolgens een deel van de witte chocolade vulling over de frambozenconfituur. Herhaal deze stap tot en met de derde en laatste laag van de cake. Op deze laatste laag smeer je geen confituur of witte chocolade. Haal overtollige confituur en chocolade weg langs de randen en plaats de taart in de koelkast.
 5. Voor de meringue frosting. Vul een kookpot met een bodempje water en zet op een middelmatig vuur. Mix de eiwitten samen met de suiker met een elektrische handmixer in een kleinere kookpot. Plaats deze kookpot vervolgens bovenop de eerste kookpot. Zorg er voor dat het water de bodem van de bovenste pot niet raakt. Mix de eiwitten tot de suiker volledig is opgelost. Haal vervolgens de kookpot weer van het vuur. Voeg het zout toe en mix verder op de hoogste stand tot de eiwitten volledig stijf zijn. Gebruik meteen. 
 6. Haal de taart uit de koelkast. Smeer de taart volledig in met de merengue frosting. Gebruik een gasbrandertje om de merengue een mooie bruine kleur te geven. Hou het gasbrandertje voldoende op afstand. De merengue kan snel te bruin worden of verbranden.

* Ik gebruikte 250g gewone suiker en 250g (zelfgemaakte) vanillesuiker om de vanille extra te laten doorsmaken. Je kan natuurlijk ook 500g gewone suiker gebruiken.

** Indien je de frambozenconfituur zelf maakt, doe je dit best minstens 1 dag op voorhand zodat het voldoende kan afkoelen. Je kan natuurlijk ook confituur uit de supermarkt gebruiken.

*** De baktijd van de cake hangt af van de grootte van de springvorm en of je de cake in één keer of in drie keer bakt.

RABARBER FRANZJIPAN GALETTE

RABARBER FRANZJIPAN GALETTE

TORTA PANNA COTTA

TORTA PANNA COTTA