franzjipan_logo.png
TORTA PANNA COTTA

TORTA PANNA COTTA

Panna cotta is, net zoals tiramisu, zo’n typisch dessertje dat nooit ontbreekt op een Italiaans eetfestijn. Een groot voordeel bij dit dessertje is dat het super makkelijk is, zeker wanneer je nog snel een dessertje op tafel wil toveren. Maar mijn papa zei altijd: “Moeilijk kan ook!” Dus bij deze mijn uitgebreide, lekker moeilijke versie van de klassieke panna cotta. Op zich zit de moeilijkheid zich voornamelijk in geduldig wachten tot elke laag afgekoeld is voor je aan de volgende begint.

Torta Panna Cotta
Torta Panna Cotta
Torta Panna Cotta

TORTA PANNA COTTA MET RODE VRUCHTEN

Voorbereiding - 1u
Baktijd - 20 min
Wachttijd - 6u
Voor - 6 personen

INGREDIËNTEN

DEEG

  • 120g boter (zachte)
  • 80g bloemsuiker
  • 1tl vanille-extract
  • 3tl amandelmeel
  • snuifje zout
  • 1 ei
  • 200g bloem

PANNA COTTA

  • 30ml water
  • 2tl gelatine poeder
  • 385ml room
  • 42g bloemsuiker
  • 2 vanillestokjes

RODE VRUCHTEN

  • 1tl gelatine poeder
  • 60ml water
  • 350g rode vruchten (diepvries)
  • 1el rietsuiker

BEREIDINGSWIJZE

  1. Maak eerst het deeg. Meng de boter samen met de bloemsuiker in een kom. Voeg ook het vanille-extract, amandelmeel en zout toe. Vermeng deze ingrediënten met een houten lepel. Klop daarna het eitje eronder. Zeef vervolgens de bloem onder het mengsel en kneed tot het helemaal opgenomen wordt. Vorm het deeg tot een platte schijf. Verpak in plasticfolie en laat minstens 1u rusten in de koelkast.
  2. Verwarm de oven voor op 180°C. Vet een taartvorm (Ø 22cm) in met boter en bestuif met bloem.
  3. Rol het deeg uit op een met bloem bestuift werkvlak tot een dikte van 3mm. Bekleed hiermee de taartvorm en verwijder het overtollige deeg. Prik met een vork gaatjes op de bodem. Bekleed de bodem met bakpapier en vul met blindbakbonen. Bak de taart gedurende 15-20min. Laat vervolgens afkoelen op een taartrooster, maar haal het niet uit de bakvorm.
  4. Voor de panna cotta vermeng je het water en gelatine poeder in een kommetje en zet even opzij. Doe de room en bloemsuiker in een kookpot. Splits de vanillestokjes in twee en schraap de zaadje eruit. Voeg de zaadjes en de gespleten stokjes toe aan de room. Laat de room 5-8 min sudderen op een medium vuur. Voeg vervolgens het water met gelatine toe. Laat nog 2 min. koken. Verwijder de vanillestokjes en laat de room minstens 15min. afkoelen. Roer af en toe in de panna cotta zodat er geen velletje op komt.
  5. Giet de panna cotta over de taartbodem. Laat de taart minstens 4u afkoelen in de koelkast.
  6. Voor de rode vruchten vermeng je het water met de gelatinepoeder en zet even opzij. Doe de rode vruchten en de rietsuiker in een kookpot. Kook de rode vruchten een 5-tal minuutjes. Indien de vruchten niet genoeg vocht afgeven kan je een beetje water toevoegen. Voeg het gelatine mengsel toe aan de rode vruchten en laat minstens 10tal min. afkoelen. Giet het fruit over de panna cotta taart en plaats in de koelkast voor minstens 2u of tot het volledig stijf is.

* Geduld in een schone deugd voor dit receptje. Zorg er voor dat zowel de taartbodem als de panna cotta voldoende afgekoeld zijn alvorens je de panne cotta over de taartbodem giet. Laat ook de panna cotta lang genoeg opstijven voor je de rode vruchten eraan toevoegt.
* Je kan meer rietsuiker toevoegen aan de rode vruchten indien je een zoeter taartje wil.

WITTE CHOCOLADETAART MET FRAMBOZEN

WITTE CHOCOLADETAART MET FRAMBOZEN

KANEEL MUFFINS MET HAZELNOOTCRUMBLE

KANEEL MUFFINS MET HAZELNOOTCRUMBLE