franzjipan_logo.png
RABARBER FRANZJIPAN GALETTE

RABARBER FRANZJIPAN GALETTE

Elke 1 à 2 maanden verheug ik mij op die ene fruitsoort die er voor een tijdje tussenuit is geweest. Ik vind het heerlijk om met seizoensgebonden producten te werken. "Welkom terug in het land, rabarber!" En natuurlijk mag op Franzjipan een frangipane taart niet ontbreken!

RABARBER FRANZJIPAN GALETTE

1 galette Ø 30 cm
bereidingstijd +/- 2u

INGREDIËNTEN

DEEG *

  • 260g bloem
  • 85g maïsmeel
  • 1/2 tl zout
  • 1 tl suiker
  • 230g boter in blokjes
  • 6 el ijskoud water

FRANZJIPAN

  • 110g zachte boter
  • 110g suiker
  • 2 tl amandel extract
  • 2 eieren
  • 110g amandelmeel
  • 30g bloem

RABARBER

  • 250g rabarber (3-tal stengels)
  • 1/2 sap van een citroen
  • 50g suiker
  • 1 tl mixed spice / koekkruiden / speculaaskruiden **

EXTRA

  • 1 losgeklopt ei
  • suiker om te besprenkelen

BEREIDINGSWIJZE

  1. Maak eerst het deeg. Zorg ervoor dat alle ingrediënten koud zijn voor gebruik. Meng in een keukenrobot de bloem, maïsmeel, zout en suiker. Voeg vervolgens de boter toe. Besprenkel met 4-6 el water. Kneed het mengsel kort en luchtig tot een kruimelig deeg. Voeg indien nodig nog 2 el koud water toe. Let wel op dat je het deeg niet te lang kneed; zodat het niet hard wordt. Maak een platte schijf en pak in met plastic folie. Laat het deeg minstens 1u rusten in de koelkast.

  2. Voor de Franzjipan vulling. Klop de boter, suiker en amandel extract tot een romig mengsel. Voeg al roerend één voor één de eieren toe. Vermeng het amandelmeel en de bloem met elkaar. Voeg dit mengsel beetje bij beetje toe aan het botermengsel.

  3. Voor de rabarber. Spoel de rabarber, haal overtollige stukken weg en snij in reepjes. De grootte van de reepjes hangt af van de grootte van de galette. Het is een beetje knip- en plakwerk. Vermeng de rabarber met citroensap, suiker en koekkruiden en zet even in de koelkast. 

  4. Rol het deeg uit op een met bloem bestuifd werkvlak tot een cirkel met 2cm dikte. Plaats deze cirkel op een bakplaat met bakpapier.

  5. Rabarber Franzjipan Galette samenstellen. Smeer een dikke laag Franzjipan vulling over het deeg. Hou ongeveer 5cm vrij aan de randen. Plaats de rabarber reepjes in een cirkel bovenop de Franzjpan vulling. Vouw de zijkanten van het deeg naar binnen. Smeer de randen in met ei en besprenkel het geheel met suiker.

  6. Bak de galette 40 minuten in een voorverwarmde over van 190°C.

TADA!

Het deeg kan je een dag op voorhand al klaar maken.

** Laat je niet gek maken, deze benamingen betekenen eigenlijk allemaal hetzelfde.

REGENBOOG WORTELCAKE

REGENBOOG WORTELCAKE

WITTE CHOCOLADETAART MET FRAMBOZEN

WITTE CHOCOLADETAART MET FRAMBOZEN