franzjipan_logo.png
MINI APPEL GALETTE

MINI APPEL GALETTE

Er is geen ontkennen meer aan. De herfst is merkbaar in het land. Overal dwarrelen gekleurde bladeren als confetti in het rond. Dat vraag om een echt herfstgebak!

Al een hele tijd geleden viel mijn oog op dit recept van Martha Stewart. Intussen heb ik het al 1000x uitgetest in alle vormen, maten, geuren en kleuren. Eén van de varianten kan je terugvinden op de blog van hngr. Deze mini versie is leuk om te presenteren als individuele porties voor een dessert.

Het originele recept vraagt om cheddar. In Engeland en Amerika makkelijk te vinden, in België wat minder. Daarom heb ik het vervangen met Goudse oude kaas. Is het nu een hartig of zoet gebak? Wie zal het zeggen. Perfect voor wie graag van twee walletjes eet!

MINI APPEL GALETTE MET OUDE KAAS

Bereidingstijd +/- 1u30
6 mini galetten

INGREDIËNTEN

KRUIMELDEEG

  • 350g bloem + extra
  • 1 tl zout
  • 1 el suiker
  • 200g harde boter (in blokjes)
  • 170g gemalen oude kaas
  • 60-100ml ijskoud water*

APPELVULLING

  • 3 grote groene appelen
  • 1 el bloem
  • 2 el citroensap
  • 100g rietsuiker
  • 60g gehakte walnoten

EXTRA

  • losgeklopt ei

BEREIDINGSWIJZE

  1. Maak eerst het deeg. Meng de bloem, zout en suiker in een grote mengkom. Voeg de boter en kaas toe en vermeng met je handen tot een kruimelig deeg. Voeg beetje bij beetje het ijskoude water toe tot je een kneedbare deegbal krijgt. Kneed niet te lang; zodat het deeg niet te taai wordt. Pak vervolgens het deeg in met plastic folie en laat minstens 1u rusten in de koelkast.
  2. Voor de vulling. Schil de appelen en snij in dunne schijfjes. Meng de appelen met de bloem, citroensap, rietsuiker en walnoten in een grote kom en zet even opzij.
  3. Verwarm intussen de oven voor op 200°C. Rol het deeg uit op een met bloem bestrooid werkvlak. Snij 6 flinterdunne cirkels uit van +/- 15cm. Schik de appeltjes in een cirkel bovenop het deeg. Hou een ongeveer 3cm vrij aan de randen. Vouw de zijkanten van het deeg naar binnen en smeer de randen in met het losgeklopt eitje. Bak de taartjes 20-25 min of tot ze goudbruin gebakken zijn. Laat even afkoelen op een taartrooster.**

* Hoeveelheid water moet je op gevoel toevoegen. Indien het deeg te veel brokkelt, water toevoegen. Indien het te plakkering wordt, meer bloem toevoegen.

** Je kan de galetten 2-3 dagen bewaren, maar zijn het lekkerst de dag van de bereiding. 

MINI PECAN PIES

MINI PECAN PIES

BUTTERSCOTCH CHIP COOKIES

BUTTERSCOTCH CHIP COOKIES