franzjipan_logo.png
KAASTAARTJES MET KARDEMOM

KAASTAARTJES MET KARDEMOM

Vroeger lustte ik niet zo graag kaastaart. Ik at enkel mierzoete gebakjes. Liefst met zoveel mogelijk pudding of chocolade. Gelukkig is mijn smaakpalet tegenwoordig uitgebreider en ben ik zot op kaastaart. Zeker wanneer er een dikke laag kruimeldeeg mee gemoeid is. De korst vind ik persoonlijk het lekkerste van de taart. Daarom ben ik eerst op zoek gegaan naar een goed basisrecept kruimeldeeg. Op zich niet zo moeilijk. Je kiest eerst hoeveelheid bloem. Van die hoeveelheid gebruik je de helft boter. Je voegt suiker en zout toe naar smaak en vervolgens nog wat koud water om de juiste textuur te krijgen. Et voila! De kardemom in dit receptje zorgt voor net dat tikkeltje meer. Mocht je niet bekend zijn met deze smaak. Het heeft een beetje weg van citroen en munt . Kardemom is best prijzig, maar gelukkig kan je met een klein beetje een enorme smaakbom creëren.

Kaastaart met Kardemom
Kaastaart met kardemom

KAASTAARTJES MET KARDEMOM

Voorbereiding - 1u
Baktijd - 35 min
Voor – 6 kaastaartjes

INGREDIËNTEN

KRUIMELDEEG

  • 400g bloem
  • 200g harde boter
  • 2 el suiker
  • 1 tl zout
  • 60-120ml ijskoud water

KAASVULLING

  • 400g plattekaas
  • 100g fijne suiker
  • 2 eieren
  • 1 pakje vanillesuiker
  • snuifje gemalen kardemom *
  • snuifje gemalen nootmuskaat *

BEREIDINGSWIJZE

  1.  Maak eerst het deeg. Zorg dat alle ingrediënten koud zijn, voor gebruik. Zeef de bloem en voeg de suiker en zout toe. Snij de boter in blokjes en meng onder het bloemmengsel. Kneed luchtig en kort tot een kruimelig deeg. Voeg in kleine hoeveelheden koud water toe. Hoeveelheid water hangt af vande textuur van het deeg. Indien het deeg te korrelig is kan je nog wat water toevoegen. Let wel op dat je het deeg niet te lang kneed; zodat het niet te hard wordt.
  2. Verdeel het deeg in twee schijven en pak afzonderlijk in met plasticfolie. Laat minstens 1u rusten in de koelkast.
  3. Verwarm de oven voor op 200°C. Vet zes taartvormpjes in met boter en bestuif met bloem.
  4. Strooi bloem op een werkvlak en rol het deeg uit tot een dikte van 3mm. Bekleed hiermee de taartvormpjes en verwijder overtollig deeg. Prik met een vork enkele gaatjes op de bodem en zet even opzij.
  5. Splits de eieren en klop de eidooiers met 75g van de suiker tot een romig mengsel. Vermeng met de plattekaas, kardemom en nootmuskaat.
  6. Klop de eiwitten stijf in een andere kom, samen met de overige 25g suiker en vanillesuiker. Schep vervolgens voorzichtig onder de plattekaas.
  7. Verdeel het beslag over de taartvormpjes. Strijk glad met een spatel en bak 30-35 min of tot ze goudbruin zijn. Laat de taartjes een vijftal minuutjes afkoelen. Haal vervolgens voorzichtig uit de vorm en laat verder afkoelen op een taartrooster.

* Kardemom en nootmuskaat zijn een extraatje, maar zeker geen must. Deze taart is puur natuur even lekker.
* Indien je kardemompeultjes gebruikt zoals ik, kan je ze eerst roosteren om meer smaak vrij te krijgen.

ZEBRA CAKE

ZEBRA CAKE

APPEL DONUTS

APPEL DONUTS