franzjipan_logo.png
CHOCOLADETAART MET ZOUTE KARAMEL

CHOCOLADETAART MET ZOUTE KARAMEL

Eindelijk, chocoladetaart! Het is alweer een tijdje geleden dat ik met chocolade gebakken heb. Verrassend eigenlijk, als je weet hoe verslaafd ik eraan ben. Karamel is nog één van mijn guilty pleasures. Daarom zorg ik ervoor dat ik regelmatig voorproef wanneer ik een taart maak met deze ingrediënten. Ik heb me al eerder aan dit receptje gewaagd. Toen had ik helaas niet genoeg geduld om de karamel af te laten koelen; waardoor ik één grote smos boel kreeg. Deze keer heb ik rustig de tijd genomen om een mooi resultaat te krijgen.

Chocoladetaart met zoute karamel
Chocoladetaart met zoute karamel
Chocoladetaart met zoute karamel

CHOCOLADETAART MET ZOUTE KARAMEL

Voorbereiding - 1u
Baktijd - 30 min
Voor – 10 personen

INGREDIËNTEN

DEEG

  • 175g bloem
  • 50g cacao + extra
  • 50g bloemsuiker
  • 175g gezouten boter
  • 2 grote eieren

KARAMEL LAAG

  • 250g suiker
  • 100g gezouten boter
  • 100ml volle room
  • 1 tl grof zeezout
  • 75g macadamia noten

CHOCOLADE LAAG

  • 225ml volle room
  • 2 el honing
  • 200g melkchocolade

BEREIDINGSWIJZE

  1.  Maak eerst het deeg. Zeef de bloem, cacao en bloemsuiker in een kom. Voeg de boter toe en kneed tot een kruimelig deeg. Voeg één voor één de eieren toe. Maak een deegbal en wikkel het in vershoudfolie. Laat 30min rusten in de koelkast.
  2. Vet een taartvorm (Ø 25cm) in met boter en bestuif met cacao. Rol het deeg uit op een met cacao bestuift werkvlak tot een dikte van 5mm. Bekleed hiermee de taartvorm en verwijder overtollig deeg. Prik met een vork gaatje op de bodem. Laat 30min rusten in de koelkast.
  3. Verwarm de oven voor op 190°C. Haal de taart uit de koelkast. Bekleed de bodem met bakpapier en vul met blindbakbonen. Bak de taart gedurende 20min. Verwijder vervolgens de blindbakbonen en bak nog 10min. Laat de taart volledig afkoelen op een taartrooster.
  4. Maak intussen de zoute karamel. Breng in een kleine pan de suiker samen met 75ml water aan de kook. Laat het mengsel 10 minuten koken tot het stroperig en goudkleuring is. Haal de pan van het vuur en meng er voorzichtige de boter, room en zeezout onder. Roer tot een glad mengsel en voeg de noten eraan toe. Giet de karamel over de taartbodem en laat minstens 30min afkoelen.
  5. Maak tenslotte de chocolade laag. Breng de room en honing aan de kook in een kleine pan. Eenmaal het kookpunt bereikt, haal van het vuur en voeg de chocolade toe. Roer tot een glad mengsel en giet over de afgekoelde karamel. Laat de taart minstens 2u afkoelen alvorens te serveren. Besprenkel met grof zeezout.

* Macadamianoten zijn afkomstig uit Australië en best prijzig. Je kan ze makkelijk vervangen met pinda’s of andere noten naar keuze.

APPELCONFITUUR MET GEMBER

APPELCONFITUUR MET GEMBER

ZEBRA CAKE

ZEBRA CAKE