franzjipan_logo.png
BEETS OF LOVE' LASAGNA

BEETS OF LOVE' LASAGNA

Voor deze tweede blogpost met Nathalie, liet ze me kennis maken met haar volkstuintje in hartje Leuven. Vroeg op de ochtend slenterden we door de tuin. Zalig die oase van rust met hier en daar loslopende kippen en een paar nieuwsgierige schapen.

Met haar boodschappenlijstje in de ene hand, haar winkelmandje in de andere, leek het alsof we aan het shoppen waren in een supermarkt. Wat meteen opviel is dat Nathalie niets weggooit! Seriously, niets! Zelfs de bietenbladeren die anderen mensen op de grond hebben achtergelaten nam ze mee. 

Hoewel het de hoofdrolspeler is in dit recept, ben ik eigenlijk geen fan van rode biet, maar dan moet ik vermelden dat ik er ook niet zoveel ervaring mee heb. Straf, maar ik ben verkocht. De rode biet in dit veganistisch en glutenvrij recept is verrukkelijk!

BIETJES LASAGNA

Recept door Nathalie van Beets of Love
Bereidingstijd 25min (+ 4u weektijd) + 40 min bereidingstijd
4 personen

INGREDIËNTEN

  • 50g wortelen, fijn geraspt
  • 300g rode biet, fijn geraspt
  • 100g cashewnoten (min. 4u weken en goed spoelen)
  • 300g courgette, in schijfjes van 2mm
  • 200g courgette, in grove stukken
  • 1 medium rode ui, fijn gesneden
  • 1 kleine witte ui, fijn gesneden
  • 3 tenen look, geplet en fijn gehakt
  • 350g passata van kerstomaten + eventueel beetje water
  • 10g/2 el edelgist (optioneel)
  • olijfolie
  • peper en zout
  • 1/4 tl chillivlokken
  • 2 à 3 takjes oregano
  • 250 ml amandelroom (of andere plantaardige room)
  • 40g verse basilicumblaadjes
  • Lasagnebladen van bruine rijst*

BEREIDINGSWIJZE

  1. Verwarm de oven voor op 200°C. Doe in een steelpannetje een scheut olijfolie en stoof hierin kort de witte ui en 1 teentje look, voeg dan de courgette in stukken toe en stoof opnieuw kort. Voeg de amandelroom toe en laat zacht sudderen. Neem van het vuur af wanneer de courgette zacht zijn en voeg dan de cashewnoten, edelgist en basilicum toe. Mix tot een gladde saus met de staafmixer. Proef en kruid af met peper en zout.
  2. Stoof tegelijkertijd, in een lage pan, de rode ui en 2 tenen look kort aan in olijfolie. Voeg vervolgens de geraspte wortel, biet en de oregano toe. Meng alles goed en stoof 2 minuten, voeg dan de passata, peper, zout en de chillivlokken toe. Meng alles goed en laat een kleine 5 min sudderen. Voeg eventueel een klein scheutje water toe als het te droog is maar zeker niet te veel, het mag geen waterige saus worden, eerder stevig. Neem van het vuur en verwijder de oregano takjes.
  3. Neem de ovenschotel en doe hierin een dun laagje van de groene courgettesaus, schik hierop de helft van de lasagnebladen, dan de helft van het bietjesmengsel en verdeel daarop de helft van de courgetteschijfjes. Doe hierover opnieuw een deel groene saus, de resterende lasagnebladen, de rest van het bietjesmengsel, de overgebleven courgetteschijfjes en eindig met het laatste deel van de groene saus. Dek af met aluminiumfolie en plaats in de oven voor een totaal van 40 min, verwijder na 30 min de aluminiumfolie en laat nog 10 min in de oven.

* Je kan ook andere glutenvrije of gewone lasagnebladen gebruiken. De hoeveelheid hangt af van de vorm. Nathalie gebruikte er 6 voor 2 lagen. 

BEETS OF LOVE' SNIJBIET SALADE

BEETS OF LOVE' SNIJBIET SALADE