franzjipan_logo.png
APPEL DONUTS

APPEL DONUTS

Dames en heren, appelen en peren…

Het is weer die tijd van het jaar. De bomen kleuren oranje, af en toe een koude bries, kastanjes en walnoten rapen in het bos en daarna weer opwarmen met warme chocolademelk. Bij de herfst hoort natuurlijk ook een overvloed aan appelen. De appel klassiekers heb ik intussen meermaals uitgeprobeerd. Daarom had ik eens zin in wat anders.

Na wat neuzen op het internet kwam ik terecht op een appel donut recept van Donna Hay. Een super eenvoudig receptje, zelfs als de keuken niet meteen je natuurlijke habitat is. Daarnaast zijn deze donuts echt super lekker! Je kan ze op eten wanneer ze nog lekker warm zijn of bewaren voor de dag erna.

Misschien toch maar vermelden, ik heb deze donuts in een kookpot met olie gebakken op het vuur. De temperatuur meet je met een suikerthermometer. Indien die niet hebt kan je de donuts evenzeer in een friteuse bakken.

Appel donuts

APPEL DONUTS MET BLOEMSUIKER

Bereidingstijd – 1u30
Voor – 6 grote donuts

INGREDIËNTEN

DEEG

  • 2 tldroge gist
  • 1,5 el lauw water
  • 125ml lauwe melk
  • 2 el fijne suiker
  • 50g bakboter
  • 335g bloem
  • 2 eieren

APPEL VULLING

  • 1 granny smith appel
  • 1 tl citroensap
  • 1 tl kaneel
  • 1 el fijne suiker
  • zonnebloem olie (om te frituren)

BEREIDINGSWIJZE

  1.  Meng de gist, water, melk en 1 eetlepel suiker in een grote kom, laat een tiental minuutjes staan. Smelt intussen de boter en voeg toe aan het gistmengsel samen met de bloem, eieren en suiker.
  2. Kneed het deeg op een met bloem bestuift werkvlak tot een gladde massa. Leg het deeg vervolgens in een licht ingevette kom en dek af met een vochtige doek. Laat dit 45 min. rusten op kamertemperatuur of tot de massa verdubbeld is.
  3. Maak intussen de appelvulling. Verwijder het klokkenhuis van de appel en snijdt in schijfjes van 0,5 cm. Besprenkel met citroensap, kaneel en suiker.
  4. Kneed na 45 min. opnieuw het deegop een met bloem bestuift werkvlak een vijftal minuutjes. Rol het deeg uit tot 1cm dikte. Gebruik een rond cookie cutter om cirkels uit het deeg te snijden (+/- 9 cm). Gebruik een kleinere cookie cutter om de middelste ring uit te snijden (+/- 3 cm). Gebruik deze ook om een ring uit de appels te snijden.
  5. Plaats vervolgens een ring deeg op een stuk bakpapier. Leg er een appeltje op en vervolgens een tweede ring deeg. Doe dit tot je alle donuts gevormd hebt en laat rusten voor 30 min.
  6. Giet de zonnebloem olie in een hoge kookpot. Verwarm de olie tot 180°C (hiervoor gebruik je best een suikerthermometer). Bak de donuts in delen in de olie gedurende 1-2 min. per zijde of tot ze goudbruin zijn.  Laat even uitlekken op bakpapier. Bestuif met bloemsuiker en serveer.

Smakelijk!

KAASTAARTJES MET KARDEMOM

KAASTAARTJES MET KARDEMOM